W dniu 16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności. Przy okazji tego święta WuKaDka przekazuje Wam kilka wskazówek, które sprawią, że nasze zakupy spożywcze będą bardziej przemyślane i nie będą trafiały do kosza na śmieci.

Jedzenie, jak wiemy jest podstawą egzystencji człowieka, a sposób odżywiania decyduje o stanie zdrowia, ma wpływ na wzrost i rozwój fizyczny, a nawet psychiczny. Jednakże świat, w którym obecnie żyjemy wymaga od nas szerszego spojrzenia na aspekty żywieniowe. Powinniśmy świadome i racjonalne korzystać z dostępnych dóbr, tak aby minimalizować szkodliwy wpływ wytworzenia żywności na środowisko.

Czy wiecie, że

  • Przez wyrzucanie jedzenia marnujemy na świecie 250 bilionów litrów wody, a na każdy kilogram wyprodukowanej żywności, do atmosfery wydzielane jest 4,5 kg dwutlenku węgla.
  • Dziennie konsumujemy więcej wody jedząc niż pijąc.
  • W czołówce produktów, które trafiają do kosza króluje pieczywo i wędliny oraz warzywa i owoce.
  • Wyprodukowanie 1 bochenka chleba to aż 462 litry wody.

Kilka wskazówek, aby nasze zakupy były jak najbardziej przemyślane i nie trafiały do kosza:

  • Zrób plan posiłków na cały tydzień
  • Na zakupy wybieraj się raz w tygodniu i bądź wtedy najedzony :)
  • Lista zakupów to podstawa – zrób ją wcześniej - najlepiej w domu
  • Na bieżąco zapisuj produkty, które się skończyły
  • Zwracaj uwagę na opakowania produktów, które kupujesz
  • Zadbaj o dobre przechowywanie jedzenia – najlepiej w szklanych szczelnych pojemnikach
  • Gotuj najpierw ze świeżych produktów, potem z resztek
  • Sprawdzaj skład i termin przydatności do spożycia tego co wkładasz do koszyka

Przede wszystkim - jedzmy lokalnie, produkty sezonowe - sprawdzajmy co oferuje nam okolica, w której mieszkamy - rolnicy, pobliscy hodowcy, zajrzyjmy do ogródka sąsiada może jest coś czego on nie wykorzysta, a my mamy na to pomysł. Dzielmy się tym, co nam zostaje, tym czego nie jesteśmy w stanie skonsumować.

Światowy Dzień Żywności ustanowiony został przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa w 1979 roku. Celem obchodów jest pogłębianie świadomości opinii publicznej na temat globalnych problemów żywnościowych: głodu, niedożywienia i ubóstwa.

Szanujmy jedzenie, nie marnujmy – bo gdzieś ktoś może go bardzo potrzebować.